Jak zagospodarować ciasną kuchnię?

Odpowiednio urządzone wnętrze powinno cechować się atrakcyjnym wyglądem oraz wysoką funkcjonalnością, która pozwoli na komfortowe korzystanie z niego zgodnie z przeznaczeniem. Przygotowanie efektownej aranżacji będzie jednak szczególnie trudne, jeżeli przestrzeń, z którą mamy do czynienia jest ograniczona. Z taką sytuacją mamy do czynienia głównie w przypadku mieszkań, gdzie nierzadko ilość dostępnego miejsca bywa symboliczna. Rozwiązaniem okaże się zdecydowanie się na kuchnię na wymiar. W Radzyminie są one projektowane i wykonywane przez firmę JUDAR, specjalizującą się w przygotowywaniu mebli na zamówienie. Przekonajmy się, co sprawdzi się w ciasnych kuchniach.

 

Co warto wykorzystać w niewielkiej kuchni?

meble kuchenne

Podstawową zasadą przy urządzaniu kuchni o niewielkiej powierzchni użytkowej jest właściwe zagospodarowanie całego dostępnego miejsca i dopasowanie zastosowanych rozwiązań do potrzeb użytkowników. W tym celu można posługiwać się różnymi trikami. Najczęściej w grę wchodzi użycie wysokich szafek wiszących z wyciąganymi na zewnątrz i opuszczanymi półkami, co wydatnie zwiększa ilość miejsca do przechowywania. Warto też zdecydować się na szafki narożne z odpowiednimi akcesoriami – wysuwanymi elementami wyposażenia czy obrotowymi karuzelami. Dobrym pomysłem będzie przeznaczenie wszelkiego rodzaju nadwyżek ponad standardowe rozmiary szafek na wbudowanie wąskich wysuwanych koszy cargo.

 

Jaki układ i kolor szafek do małej przestrzeni?

W niewielkich kuchniach układ szafek warto dopasować do kształtu pomieszczenia. Jeśli jest ono wąskie, najlepiej ustawić je na jednej ścianie, na drugiej umieszczając wąskie półki czy rozkładany stół. W pomieszczeniach na planie kwadratu szafki warto ustawić w podkowę i zrezygnować ze stołu. Równie ważne będą efekty wizualne. Do małych kuchni najlepiej wstawiać szafki o jasnych frontach, podobnymi w odcieniu barwami także wykańczając ściany.